The Social Space of the Sea. Development, Environment and Culture in the Adriatic-Ionian Region

ERASMUS+ BIP

Studenti i profesori Filozofskog fakulteta u Rijeci sudjelovali su od 26. do 31. listopada 2023. u programu Erasmus Blended Intensive Programme “The Social Space of the Sea. Development, Environment and Culture in the Adriatic-Ionian Region”, programu kojeg je organiziralo udruženje Uniadrion i Odsjek za komunikacijske znanosti Sveučilišta u Teramu (Italija). U Erasmus BIP programu sudjelovali su, uz domaćine Sveučilište u Teramu, i predstavnici Sveučilišta na Primorskem (Slovenija), Sveučilišta u Zadru, Veleučilišta u Šibeniku te Sveučilišta u Rijeci, odnosno Centra za istraživanje srednjovjekovne baštine Jadrana (RIMAH) Filozofskog fakulteta u Rijeci, čija je voditeljica doc. dr. sc. Saša Potočnjak i inicirala ovu suradnju.

 

 

U radu Erasmus BIP programa pozvani su na sudjelovanje profesori Filozofskog fakulteta u Rijeci: doc. dr. sc. Saša Potočnjak, izv. prof. dr. sc. Barbara Španjol-Pandelo, izv. prof. dr. sc. Kosana Jovanović, te studenti prijeddiplomskih studija Povijesti, Povijesti umjetnosti, Hrvatskog jezika i književnost, Talijanskog jezika i književnosti i diplomskih studija Povijesti i interpretacije baštine i Hrvatskoga jezika i književnosti: Arijana Babić, Lorena Ćejić, Ema Čolaković, Patricija Ivančić, Ivan Katranček, Matea Mavrinac, Roberta Miljanović, Petra Radolović, Alison Raukar.

U ovom Erasmus BIP programu sudjelovao je 41 sudionik, različitih struka i razina studija, od prijediplomskih do studenata doktorskih studija. Ideja je programa da se interdisciplinarnim pristupom (sociološkim, ekonomskim, turističkim, kulturološkim, povijesnim, ekološkim i sl.) sagleda uloga mora jadransko-jonske regije. BIP program započeo je 23. listopada 2023. s online sastankom svih sudionika, kada su studenti podijeljeni u grupe, kroz raspravu započeli s izradom smjernica za daljnji rad po dolasku na Sveučilište u Teramu.

Tijekom ovog šestodnevnog programa održan je niz predavanja i terenskih istraživanja, u kojima su sudjelovale i članice Centra za istraživanje srednjovjekovne baštine Jadrana (RIMAH) doc. dr. sc. Saša Potočnjak i izv. prof. dr. sc. Barbara Španjol-Pandelo s temom Preserving the Past, Shaping the Future. UNESCO’s Commitment to Cultural Heritage Development te izv. prof. dr. sc. Kosana Jovanović s temom Maritime heritage and tourism – examples of good and bad practice. Studenti su također imali prilike saslušati predavanja ostalih izlagača s temama koje se dotiču socioloških studija, ekonomije (ribarstvo, nautički turizam), ekologije, turizma i sl., a potom i participirati u raspravama. Predavanja su se osim na Sveučilištu u Teramu održala i na Sveučilištu G. D’Annunzio u Pescari s kojim Sveučilište u Rijeci također ima dugogodišnju ERASMUS suradnju.

 

 

 

Terenske su aktivnosti studenata i nastavnika bile vezane uz problematiku samoga Erasmus+ BIP programa. U Pescari su studenti proveli terensko istraživanje urbane topografije o čemu su naknadno bili

obavezni izvijestiti sve sudionike programa i usmenom prezentacijom. Osim posjeta Pescari organiziran je i stručni posjet lokalitetima u Pinetu i Atriju, gdje su sudionike proveli stručnjaci za konzervaciju maritimne baštine. Sudionici programa sudjelovali su također i na okruglom stolu posvećenom temi potresa i obnove nakon potresa.

Studenti i profesori Filozofskog fakulteta u Rijeci u suradnji s koordinatorima programa organizirali su i terensko istraživanje u Teramu i L’Aquili, s naglaskom na medievističke teme i metodologiju, što je i primarni interesa Centra za istraživanje srednjovjekovne baštine Jadrana (RIMAH). Studenti su imali priliku upoznati se s izvorima, arhivskom građom te hrvatskim rano tiskanim knjigama u Biblioteca “Melchiorre Dèlfico”, u Archivio di Stato di Teramo, kao i s umjetničkom građom u Doumo di Teramo.

 

 

 

 

Istraživački se boravak studenata uz mentorstvo profesora nastavio i na više lokaliteta u gradu Aquila, koji je u novijoj povijesti 2009. zahvatio i razorni potres.

Posjet je uključivao i kraća izlaganja te osvrte profesora u crkvi sv. Bernardina iz Sijene, u katedrali sv. Massima i Jurja, ispred Španjolske utvrde i Fontane delle 99 cannelle, te u bazilici sv. Marije di Collemaggio.

Na povratku u Rijeku dodatno je za studente organiziran i kratki posjet Loretu, gdje se nalazi znamenita Kućica i povijesni Ilirski kolegij, a ponajviše kako bi se objasnila kulturno-povijesna veza Loreta s obitelji Frankopan i Trsatom te pokazali artefakti koji bi naposljetku i potvrđivali tu tezu.