Stručna usavršavanja

ERASMUS +

Rimah u istraživačkom posjetu: hagiografsko-hagiološki trening u Francuskoj

Suradnica Centra za istraživanje srednjovjekovne baštine Jadrana doc. dr. sc. Saša Potočnjak provela je istraživački trening u Francuskoj (ERASMUS +, Sorbonne Université), a u sklopu kojega je konzultirala srednjovjekovne kodekse u zbirkama Bibliothèque Nationale de France – Richelieu i Arsenal, pregledala rukopisnu ostavštinu M. Tadina (Institut d’etudes Slaves), kodekse izložene u Musée de Cluny, a posebnu je pozornost posvetila gradivu u Bibliothèque diocésaine à Chartres te hagiografskim podatcima koje je bilo moguće prikupiti u Église Saint-Pierre de Chartres, Cathédrale Notre-Dame de Chartres te Médiathèque L’Apostrophe de Chartres.

***

ERASMUS +

RiMah na Sveučilištu Sorbonne u Parizu

Suradnice Centra za istraživanje srednjovjekovne baštine Jadrana doc. dr. sc. Barbara Španjol-Pandelo, dr. sc. Palma Karković-Takalić i doc. dr. sc. Kosana Jovanović, a u sklopu Erasmus + programa za nastavno osoblje, provele su stručno usavršavanje na Sveučilištu Sorbonne u Parizu. Ovom prigodom suradnice su se sastale s prodekanom prof. dr. sc. Frédéricom Billietom koji ih je uputio u rad Sveučilišta te pojedinih sastavnica. Razgovor je bio usmjeren na daljnju suradnju. Tijekom stručnog usavršavanja provedena su i brojna istraživanja kako dostupnih materijala u knjižnicama (Bibliothèque de l’Institut national d’histoire de l’art i Bibliothèque nationale de France), tako i brojnih lokaliteta s ciljem proučavanja povijesno-kulturnih znamenitosti u Parizu i šire (Saint Denis, Chartres, Liévin), a povezanih sa znanstvenim interesima suradnica.

S obzirom na istraživanja koja se provode u sklopu Centra za istraživanje srednjovjekovne baštine Jadrana osobit je doprinos terensko istraživanje srednjovjekovne opatije Saint-Père-en-Vallée (Église Saint-Pierre de Chartres) u Chartresu odnosno rekonstrukcija inskripcija iz 13. stoljeća iz nekadašnje opatije Saint-Vincent-aux-Bois u Chartresu.

O boravku suradnica također pod naslovom Voyage ERASMUS de quatre chercheuses de l’Université de RIjeka u biltenu Icono-STALLA Misericordia International Newsletter nr. 30 (décembre 2022) https://www.ru.nl/rich/networks/misericordia-international/