IMC Leeds 2023 i Canonici Miscell.

Na Sveučilištu u Leedsu (UK) od 3. do 6. srpnja održala se znanstvena medievistička konferencija na kojoj je i ove godine sudjelovalo više od 2500 izlagača iz cijeloga svijeta. S Filozofskoga fakulteta u Rijeci sudjelovalo je više kolega, a rad je Centra za istraživanje srednjovjekovne baštine Jadrana, u okviru svojega izlaganja predstavila članica Centra doc. dr. sc. Saša Potočnjak.

Izlaganje je o kodeksima dalmatinske provenijencije u zbirci M. L. Canonicia (Canonici Miscell.), koja se danas nalazi u Oxfordu, izložila 4. srpnja u sklopu projektne sesije Entanglements of Information: Medieval Book Collections and their Navigation Charts (The Book of the Books Project Strand, University of Copenhagen, René Hernández Vera, Research Fellow).

The Book of Books Project Strand. @René Hernández Vera

Izlaganje je o kodeksima, posebno o MS. Canon. Lit. 414, MS. Canon. Pat. Lat. 223, MS. Canon. Ital. 193 te MS. Canon. Misc. 336 koji se danas nalaze u zbirci u Oxfordu, dio projekta HRZZ IP-2020-02-5611 Predmoderna hrvatska književnost u europskoj kulturi: kontakti i transferi (voditeljica izv. prof. dr. sc. Dolores Grmača), koje provodi Filozofski fakultet u Zagrebu.

This work has been fully supported by Croatian Science Foundation under the project IP-2020-02-5611 Premodern Croatian Literature in European Culture: Contacts and Transfers.

Među brojnim izlaganjima koje je u Leedsu bilo moguće ove godine poslušati, posebno valja izdvojiti fragmentološka istraživanja koja provode i suradnici Centra. Posebno želimo izdvojiti izlaganje Lise Fagin Davis (Medieval Academy of America) pod naslovom Structure, Style, and Substance in the Beauvais Missal. Lisa Fagin Davis jedna je od vodećih stručnjakinja u području kodikološko-fragmentoloških istraživanja te je svojim odgovorima u raspravi nakon izlaganja dala određene smjernice i u pristupu obradi fragmenata na području sjevernoga Jadrana.

Saša Potočnjak i Lisa Fagin Davis, IMC Leeds 2023. @RiMah

Više o događanjima na ovogodišnjoj konferenciji u Leedsu moguće je pročitati u biltenu koji objavljuje Sveučilište u Leedsu. Preuzimanje na: https://www.imc.leeds.ac.uk/about/imc-newsletter/