“Velika kamporska kronika” fra Odorika Badurine. Predavanje u povodu osmog stoljeća djelovanja franjevaca na otoku Rabu (1287-2024)

Predavanje Saše Potočnjak o “Velikoj kamporskoj kronici” privuklo brojnu publiku

Izvor: Lucian Borić 26. lipnja 2024.

Predavanje Saše Potočnjak o “Velikoj kamporskoj kronici” privuklo brojnu publiku

Foto: Lucian Borić

Jučer je u crkvi sv. Bernardina Sijenskoga u Kamporu održano predavanje u povodu osmoga stoljeća djelovanja franjevaca na otoku Rabu (1287–2024).

Predavanje na temu „Velike kamporske kronike“ fra Odorika Badurine održala je izv. prof. dr. sc. Saša Potočnjak s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dok se fra Ivica Strčić, gvardijan samostana sv. Bernardina Sijenskoga, također obratio prisutnima s nekoliko prigodnih riječi.

FOTO: Lucian Borić

Cijeli je događaj svojim nastupom dodatno obogatila i klapa Krijanca koja je izvela pjesme „Žilju moj pribili“ (obrada Ljubo Stipišić Delmata), „Na uru smrti moje“ (autor Ljubo Stipišić Delmata), „Laku noć, grade moj“ (autor Dinko Šćerbe) i „Izliči me“ (autor Mario Božić, obrada Rajmir Kraljević).

FOTO: Lucian Borić

Predavanje Saše Potočnjak privuklo je veliku pozornost i tražilo se mjesto više. Izvanredna profesorica Filozofskog fakulteta u Rijeci upoznala je prisutne s djelatnošću franjevaca na otoku Rabu od njihova prvog spomena na otoku, biografijom Odorika Badurine popraćenom brojnim njegovim citatima, ali i brojem svezaka te opsegom same Kronike.

FOTO: Lucian Borić

U kratkim crticama se dotaknula i samog sadržaja Kronike, istaknuvši od kojih je sve arhiva kreiran njezin sadržaj. Izv. prof. Potočnjak Kroniku vidi kao sekundarni povijesni izvor, a najzanimljiviji dio bio je kada je prisutnima objašnjavala kako se lakše, uz pomoć Indeksa, snalaziti u samoj Kronici, budući da je dio prisutnih predložio i određena imena koja bi se mogla potražiti unutar same Kronike.

FOTO: Lucian Borić

Iako zbog predviđenog vremena trajanja predavanja nisu svi bili te sreće da se njihov predloženi pojam i/ili ime u Kronici i pretraži, završetak predavanja izv. prof. Potočnjak bio je popraćen velikim pljeskom. Zadovoljne reakcije prisutnih, pa i govori tijela određenog dijela publike, ukazuju na veliki interes za zavirivanjem u sadržaj “Velike kamporske kronike”. Stoga smo sigurni da će ovaj historiografski spis znatne vrijednosti i ubuduće privlačiti veliko zanimanje rapske publike.

Autor: Lucian Borić
Izvor: RAB DANAS