Lomitelji kruha – Frankopani kao vječni čuvari Trsata

U četvrtak 17. listopada 2024. u 17 sati održana je terenska nastava Lomitelji kruha – Frankopani kao vječni čuvari Trsata izv. prof. dr. sc. Saše Potočnjak ispred Trsatskog kaštela, a u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob. (Izvor: https://uniri.hr/vijesti/odrzano-predavanje-i-terenska-nastava-u-sklopu-programa-sveucilista-za-3-dob/)

Predavanje o Frankopanima te njihovoj neraskidivoj vezi s Trsatom, održalo se u Trsatskom kaštelu, u Interpretacijskom centru Trsat i uz svetište Gospe Trsatske. Čitanjem rukopisa i starih knjiga ispričana je priča o oblikovanju identiteta obitelji Frankopan, o povijesti Trsata i Loreta, o danas živućim Frankopanima te o tome kako frankopansku baštinu interpretiramo danas. 

Sveučilište za 3. dob projekt je Sveučilišta u Rijeci koji se provodi uz financijsku potporu Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije, a namijenjen je osobama treće životne dobi iznad 55 godina sa završenom srednjom školom ili fakultetom.