Terenska nastava u arhivu Vele crikve u Rijeci

Terenska nastava održana 19. prosinca 2023.

U sklopu kolegija Od pergamene do digitalnoga kodeksa studenti su posjetili Arhiv današnje župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vela crikva, Assunta) u Rijeci u kojemu se nalazi dio arhivskoga gradiva nekadašnjega Riječkoga kaptola. Studenti su uz mentorstvo izv. prof. dr. sc. Saše Potočnjak pristupili obradi nekoliko rukopisa, a među kojima se nalazi i “Misal hrvatski” Jurja Manzina iz 17. st.

(Foto: studenti A. Halić i L. Premer)

Rad je uključivao upoznavanje studenata s arhivskim gradivom koje je pohranjeno u ovom arhivu, pregled izdvojenih rukopisa i njihov kodikološki i paleografski opis, a zatim i digitalizaciju uz primjenu novih AI/OCR alata (Transkribus, DocScan).

Osim obradi izdvojenoga rukopisnoga gradiva studenti su pristupili analizi epigrafskih spomenika, a s obzirom na to da se među epitafima danas smještenima ispred Assunte nalazi i jedan pisan latinicom na hrvatskom jeziku u dvanaesteračkom stihu s parnom rimom 1665. godine:

Ovi grob je pokril moje majke kosti

ke smrt mi je dala velike žalosti

krepih se da u slavem svet pribiva

ufajuć da duša večni raj uživa (…)

Uvid u rukopise studentima je omogućio župnik mons. Sanjin Francetić kojemu se ovim putem najsrdačnije zahvaljujemo na uspostavljenoj suradnji u konzultaciji arhivskoga gradiva.